Yli 100 000 suomalaista oli viime vuonna pitkällä sairauslomalla mielenterveysongelmien vuoksi, ja tämä huolestuttaa minua entistä enemmän. Vuonna 2023 sairauspäivärahaa mielenterveyssyistä sai uusiin ennätyslukemiin kohonneet yli sataantuhanteen henkilöön, erityisesti ahdistuneisuushäiriöiden vuoksi.
Olen seurannut pitkään työelämän ja yhteiskunnan muutoksia; jatkuvaa etätyöskentelyä, hektisyyttä, yksinäisyyttä, yksilökeskeisyyttä, täydellisyyden tavoittelua, someilluusiota ym. Olen kauhistellut minkälaisia yhdysvaikutuksia näillä on ihmisten henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.
(Munch - Huuto: 1893)
Työuupumus ja ahdistuneisuushäiriöt ovat kasvaneet erityisesti alle 35-vuotiailla, ja heidän riski luisua pitkäaikaiseen työkyvyttömyyteen ja syrjäytymiseen (lue: syrjäyttämiseen) kasvaa suuresti (TTL, 2024).
Mielenterveyspoissaolot ovat nyt ohittaneet tuki- ja liikuntaelinsairaudet työkyvyttömyyseläkkeiden perusteena. Kela korvaa sairauspäivärahalla yli 10 arkipäivää kestäviä sairauspoissaoloja, mutta tarvitsemme enemmän toimenpiteitä ja tukea.
Nyt on aika toimia! Olen pidemmän aikaa korostanut miten meidän tulisi puuttua työoloihin ja yhteiskuntarakenteisiin, jotka lisäävät ihmisten henkistä kuormitusta. Olen vahvasti sitä mieltä, että meidän on yhdessä pyrittävä luomaan muutoksia, jotka tukevat parempaa henkistä hyvinvointia ja ennaltaehkäisevät työuupumusta.
Nähdään toisiamme jälleen, jutellaan, ollaan, kahvitellaan, lauletaan, autetaan, avaudutaan, mokataan ja nauretaan, luodaan laatua ja hillitään määrää. Laitetaan tekoälyä hommiin ja annetaan siimaa itsellemme ja muille. Otetaan eilisen pullasta rusinat ja eletään edes pikkaisen niin kuin joskus oli tapana.
Comments